Karabuk University

İslam hukukunda avcılık ve hayvan kesiminde kullanılan aletler

Show simple item record

dc.contributor.author NABEE, FARIS AHMED NABEE
dc.date.accessioned 2021-04-15T11:48:07Z
dc.date.available 2021-04-15T11:48:07Z
dc.date.issued 2021-02-18
dc.identifier.uri http://acikerisim.karabuk.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/1203
dc.description.abstract ÖZ (ABSTRACT IN TURKISH) Bu araştırma, "İslam hukukunda avcılık ve hayvan kesiminde kullanılan aletler" ile ilgilidir. Bu araştırmayla temel, önemli ve gizli soruya bir yanıt bulmaya çalıştım: Doğru kesim yöntemi nedir, kullanılan aletler nelerdir ve yanlış kesim nedir. Bu araştırma üç bölüme dayanmaktadır: ilk bölüm, İslam hukukunda kesim ve avcılıkta İslami emirler, şeriatta kurban kavramı, hayvan kesim türleri, kurbanlık hayvan, kurban etme koşulları, mazarratları ve faydaları, yeni helal kesim yöntemleri. Elektrik, çekiç, balta, tüfek ve silahla kesim ve bu konuda İslam hukukunun görüşü gibi. İkinci bölüm, İslam hukukunda kurbanın derisinin yüzülmesi, kurbanın Kitap Ehli'nin gözünde hükmü, katliam yöntemleri ve kesimin iğrençlikleri, avlanmanın tanımı ve hükmü ile ilgili İslami emirler hakkındadır. Hanefi mezhebinde avlanabilecek av araçları ve hayvanlar. Üçüncü bölüm ise İslam hukukunda avcılıkta kullanılan aletler ve kuralları ile kesim ve deri yüzme hakkındadır. Vardığım sonuçlardan biri, helal kesim aletinin hayvanın durumuna ve türüne uygun olması, hayvanın canlı ve sancıya tutulmasına dikkat etmemiz gerektiğidir. Helal kesim koşulları göz önüne alındığında, hayvanı kesmek için acil araçların kullanılması caizdir. Ve eğer et Müslüman olmayan ülkelerden ithal ediliyorsa, kesiminin hukuka uygun olduğu ispatlanmadıkça, onu kestiren Kitap Ehli'nden olsa bile yenmesi caiz değildir. Bununla birlikte,Yahudileri ve Hıristiyanları kastediyoruz ve eğer ikisi dışındalarsa, oybirliği ile caiz değildir. Araştırmamı bir dizi tavsiyeyle bitirdim. Bu tavsiyelerin en önemlisi mezbahaları izlemek ve et ve hayvansal ürünleri ihraç eden şirketleri ve ülkeleri kontrol etmek için üyeleri din ve tıp bilginlerinden oluşan uzman bir kurumun oluşturulmasıdır.   ABSTRACT This paper discusses “The Tools Used In Animal Hunting, Slaughtering, And Skinning In Islamic Jurisprudence”. It aims to answer the essential question of the correct and incorrect methods of slaughtering an animal and the right tool for it. The study is divided into three chapters. The first chapter involves laws concerning hunting and slaughtering in Islamic jurisprudence, the definition of a slaughtered animal in Islamic law, different slaughtering methods and animals to slaughter, conditions of the slaughtered animal, benefits and disadvantages, new methods of slaughtering (e.g., electric stunning, captive-bolt pistol, use of hammers, axes, and clubs) and the standpoint of the Islamic jurisprudence towards them. The second chapter discusses the laws concerning skinning animals in Islamic jurisprudence, rules regarding animals slaughtered by the people of the book (i.e., Christians and Jews), butchering methods and disapproved butchering practices, definition of hunting and its laws, conditions of the hunting tools (weapons), and the animals permissible for hunting in the Hanafi school of Islam. And in the third chapter, tools used for hunting and their laws regarding hunting, slaughtering, and skinning in Islamic jurisprudence are discussed. The findings indicated that the tool used for slaughtering an animal must be suitable for its species/kind/type and conditions, and it must be observed that the animal is a living being and feels pain and suffering. Using tools which speed up the process of slaughtering is permissible as long as they fulfil the requirements of Islamic slaughtering. It is forbidden to consume the meat imported from a non-Muslim country even though the butcher belongs to the people of the book, unless it is proven that the method of slaughtering has been according to Islamic laws. Here, the term “people of the book” refers to Christians and Jews, and the general consensus is that slaughtering by people of other faiths is unlawful. The discussion is concluded by a few recommendations, including establishing a group of experts consisting of religious scholars and physicians to supervise slaughterhouses, and the governments controlling the manufacturers and the countries exporting meat and meat products. en_EN
dc.language.iso other en_EN
dc.subject aletler, kesme ve soyma, özellikler en_EN
dc.subject tools, slaughtering, and skinning, characteristics en_EN
dc.title İslam hukukunda avcılık ve hayvan kesiminde kullanılan aletler en_EN
dc.title.alternative The Tools Used In Animal Hunting, Slaughtering, And Skinning In Islamic Jurisprudence en_EN
dc.type Thesis en_EN


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account