Karabuk University

KOBİ’lerde Ahilik Kültürü ve Yönetsel Etik Üzerine Bir Araştırma; Safranbolu Örneği

Show simple item record

dc.contributor.author SUZAN, SONAY
dc.date.accessioned 2021-08-26T12:06:50Z
dc.date.available 2021-08-26T12:06:50Z
dc.date.issued 2021-06-30
dc.identifier.uri http://acikerisim.karabuk.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/1445
dc.description.abstract ÖZ İş yaşamında doğru değerlerin ve iklimin yerleşmesi, yanlış davranışların sorgulanması, haksız kazancın ve rekabetin engellenmesi ve kalite düzeyinin arttırılması etik değerlerle yakından ilgilidir. Bu çalışmanın amacı; Ahilik kültürü ve yönetsel etik karar verme arasında ne yönde bir ilişkinin olduğunun araştırılmasıdır. Araştırma Safranbolu ilçesinde faaliyet gösteren KOBİ’ler üzerinde yapılmıştır. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemiyle veriler toplanmıştır. Veri toplama tekniği olarak yüzyüze anket tekniği kullanılmıştır. KOBİ’lerden elde edilen veriler SPSS 20 paket programı ile analiz edilmiştir. Çalışmada betimsel analizlerin yanı sıra farklılık ve ilişki testleri yapılmıştır. Sonuçlar; ahilik kültürü ve etik karar verme arasında ilişki olduğunu göstermiştir. Ayrıca ahilik kültürüne ilişkin algı ve etik karar verme düzeyinin demografik ve işletmelerin bazı özellikleri açısından anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Araştırma bulguları; işyerinde yönetimin etkili karar vermesi için teknik, beşeri ve kavramsal beceriye ilişkin bilginin yetmediği aynı zamanda günümüz etik ilkelerini de kapsayan Ahilik kültürünü dikkate almayan bir yöneticinin başarılı olsa bile bu başarısının geçici olacağını göstermiştir.   ABSTRACT Establishing the right values and climate in business life, questioning wrong behaviors, preventing unfair gains and competition, and increasing the quality level are closely related to ethical values. The aim of this study is; It is the investigation of the relationship between Ahi culture and managerial ethics decision making. The research was conducted on SMEs operating in Safranbolu district. In the research, data were collected by convenience sampling method. Face-to-face questionnaire technique was used as data collection technique. The data obtained from SMEs were analyzed with the SPSS 20 package program. In addition to descriptive analysis, difference and relationship tests were carried out in the study. Results; showed that there is a relationship between ahi culture and ethical decision making. In addition, it was determined that the perception of the Ahi culture and the level of ethical decision making differ significantly in terms of demographic and some characteristics of the enterprises. Research findings; It has shown that even if a manager does not take into account the Ahilik culture, which includes today's ethical principles, that knowledge of technical, human and conceptual skills is not sufficient for effective decision-making in the workplace, this success will be temporary. en_EN
dc.language.iso tr en_EN
dc.subject Ahilik, Etik, Yönetsel Etik, KOBİ en_EN
dc.subject Ahi, Ahi Culture, Ethics, SMEs en_EN
dc.title KOBİ’lerde Ahilik Kültürü ve Yönetsel Etik Üzerine Bir Araştırma; Safranbolu Örneği en_EN
dc.title.alternative A Research on Ahi Culture and Managerial Ethics in SMEs; Safranbolu Example en_EN
dc.type Thesis en_EN


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account