Karabuk University

DİLİMLENMİŞ CENNET HURMASININ (DIOSPYROS KAKİ) DONDURARAK KURUTMA KİNETİĞİNİN BELİRLENMESİ

Show simple item record

dc.contributor.author ALHAMMADİY, ABDULLATİF
dc.date.accessioned 2022-02-07T14:11:57Z
dc.date.available 2022-02-07T14:11:57Z
dc.date.issued 2022-01
dc.identifier.uri http://acikerisim.karabuk.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/1650
dc.description.abstract ÖZET Ele aldığımız bu çalışmada cennet hurması meyvesinin besin değerlerini kaybetmeden uzunca bir süre muhafaza edilmesinde kullanılan meyvenin dilimlenerek kurutulması ile kinetiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma Türkiye’de Cennet Hurması olarak bilinen Abanozgiller ailesinden literatürdeki adı Diospyros kaki olan meyvenin dondurarak kurutulması, kinetik kurutma modelinin belirlenmesi ve efektif difüzivite katsayısı belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 100 gr ve 5 mm et kalınlığına sahip cennet hurması kurutma cihazının içerisine yerleştirilmiş, 14 saat kurutma işlemine tabi tutularak her iki saatte bir ağırlık kayıpları gözlemlenerek veriler işlenmiştir. Elde edilen verilere Matlab programı kullanılarak 8 farklı kinetik kurutma modeli uygulanmıştır. Uygulama sonucunda tahmini standart hatalar olan (RMSE), ki-kare (X2), regresyon katsayıları (R2) hesaplanmış, hata analizleri yapılmış ve R2, X2, RMSE değerleri sırasıyla, 0,019483, 5,062 x 10-4 ve 0,9558 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre en uygun modelin Page modeli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca cennet hurması için efektif difüzivite katsayılarının 1,79775× 10-10 m2/s olarak hesaplanmıştır. ABSTRACT In this study, it was aimed to determine the kinetics of the fruit used to preserve the palm of paradise fruit for a long time without losing its nutritional values by slicing and drying. This study was performed to define the kinetic drying model and to define the effective diffusivity coefficient of the fruit, which is called Diospyros kaki in the literature, from the family of Ebonaceae known as the Persimmon in Turkey. In the study, persimmon by the weight of 100 g and with a thickness of 5 mm were placed in the drying device, and the data were processed by observing the weight loss every two hours after being subjected to the drying process for 14 hours. 8 different kinetic drying models were applied to the acquired data using the Matlab program. As a result of the application, the estimated standard errors (RMSE), chi-square (X2), regression coefficients (R2) were calculated, error analysis was performed, R2, X2, and RMSE values were found, as 0.019483, 5.062 x 10-4 and 0.9558. According to these results, it was determined that the most suitable model is the Page model. Also, the effective diffusivity coefficients for Persimmon (Diospyros Kaki) were calculated as 1.79775 × 10-10 m2/s. en_EN
dc.language.iso tr en_EN
dc.subject Cennet hurması, Dondurarak kurutma, Kurutma kinetiği. en_EN
dc.subject Persimmon, freeze drying, drying Kinetics. en_EN
dc.title DİLİMLENMİŞ CENNET HURMASININ (DIOSPYROS KAKİ) DONDURARAK KURUTMA KİNETİĞİNİN BELİRLENMESİ en_EN
dc.title.alternative DETERMINATION OF FREEZE-DRYING KINETICS OF SLICED DIOSPYROS KAKI en_EN
dc.type Thesis en_EN


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account