dc.contributor.author |
AHTİK, MELİKE |
|
dc.date.accessioned |
2022-05-26T08:24:36Z |
|
dc.date.available |
2022-05-26T08:24:36Z |
|
dc.date.issued |
2022-04 |
|
dc.identifier.uri |
http://acikerisim.karabuk.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/1879 |
|
dc.description.abstract |
ÖZET
Bu çalışmada, Antep fıstığı kabuklarının hidrotermal karbonizasyonu 200, 225 ve 250 ºC'de 6, 12 ve 24 saat süreyle gerçekleştirilmiştir. Sıcaklık ve bekleme süresinin hidroçar verimleri ve özelliklerine etkisi incelenmiştir. Hidroçar verimi sıcaklık artıkça azalırken, aynı sıcaklıkta bekleme süresindeki artış hidroçar verimilerinde çok önemli bir değişime neden olmamıştır. En düşük hidroçar verimi 250 ºC ve 24 saatlik bekleme süresinde elde edilmiştir. Katalizör olarak okzalik asit di hidrat (H2C2O4. 2 H2O) kullanılmıştır. Katalitik deneyler 200, 225 ve 250 ºC'de 12 saatlik reaksiyon süresinde gerçekleştirilmiştir. Katalizör kullanımı ile hidroçar verimlerinde artış meydana gelmiştir. Ancak sıcaklıktaki artış katalizörsüz deneylerde olduğu gibi hidroçar verimlerinde azalmaya yol açmıştır. Katalizör kullanımı ile hidroçarların özelliklerinde de değişimler gözlenmiştir.
ABSTRACT
In this work, hydrothermal carbonization of pistachio shells was carried out at 200, 225 and 250 ºC for 6, 12 and 24 h. The effect of temperature and holding time on the yields and properties of hydrochars were investigated. While the hydrocar yield decreased as the temperature increased, the increase in the holding time at the same temperature did not cause a significant change in the hydrocar yields. The lowest hydrochar yield was obtained at 250 ºC for 24 h. Oxalic acid dihydrate
(H2C2O4. 2 H2O) was used as a catalyst. Catalytic experiments were carried out at 200, 225 and 250 ºC for 12 h. Hydrocar yields increased with the use of catalysts. However, the increase in temperature led to a decrease in hydrochar yields, as in the experiments without catalyst. Changes in the properties of hydrocars were also observed by using catalysts. |
en_EN |
dc.language.iso |
tr |
en_EN |
dc.subject |
Antep fıstığı kabuğu, hidrotermal karbonizasyon, hidroçar. |
en_EN |
dc.subject |
Pistachio Shells, Hydrothermal Carbonization, Hydrochar. |
en_EN |
dc.title |
ANTEP FISTIĞI KABUĞUNDAN HİDROTERMAL KARBON ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU |
en_EN |
dc.title.alternative |
PRODUCTION AND CHARACTERIZATION OF HYDROTHERMAL CARBON FROM PISTACHIO SHELL |
en_EN |
dc.type |
Thesis |
en_EN |