Karabuk University

Dört ve Beş Yıldızlı Otel Mutfak Çalışanlarının Fazla Çalışma Algısı ve Yaşam Memnuniyeti İlişkisi: Bodrum Üzerine Bir Araştırma

Show simple item record

dc.contributor.author SARICIK, UFUK
dc.date.accessioned 2022-07-07T09:02:12Z
dc.date.available 2022-07-07T09:02:12Z
dc.date.issued 2022-06-21
dc.identifier.uri http://acikerisim.karabuk.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/2000
dc.description.abstract ÖZ Bu çalışmanın amacı Muğla’nın Bodrum ilçesinde faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan mutfak personelinin fazla çalışmaya (gönüllü ya da gönülsüz) yönelik algılarını ve fazla çalışmanın yaşam memnuniyeti üzerindeki etkisini belirlemektir. Yapısal bir anket formunun kullanıldığı çalışmada 391 kişiden veri toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda fazla çalışma fiziksel yorgunluk, özel ve sosyal yaşam, zaman, iş doyumu ve bağlılık, yönetim ve diğer personel ile ilişkiler ve ücret ve terfi imkânları olmak üzere altı boyuttan oluşmaktadır. Çalışma mutfak personelinin fazla çalışma ile ilgili algılarının yüksek, yaşam memnuniyeti seviyelerinin ise orta derecede olduğunu göstermektedir. Fazla çalışma ile ilgili en önemli olumsuzluklar çalışanların fiziksel olarak yorulmaları, işte fazla zaman geçirmeleri ve özel ve sosyal yaşama yeterli vakit ayıramamalarıdır. Cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim durumu, gelir durumu, haftalık çalışma süresi, mesleğe bağlı olarak sağlık sorunları yaşama açısından mutfak personelinin fazla çalışma algıları anlamlı farklılık göstermektedir. Ancak, mutfak çalışanlarının demografik özelliklerine; cinsiyetlerine, medeni durumlarına, yaşlarına, işletmedeki görevlerine, gelir durumlarına göre yaşam memnuniyeti arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Bununla birlikte; yaşam memnuniyetinde eğitimin, haftalık çalışma saatinin ve mesleğe bağlı olarak sağlık sorunu yaşamanın önemli değişkenler olduğu belirlenmiştir. Mutfak çalışanlarının fazla çalışma algısı ile yaşam memnuniyeti arasında olumsuz bir ilişki bulunmakta olup çalışanların fazla çalışma ile ilgili olumsuz algıları arttıkça yaşam memnuniyeti de düşmektedir. Bu memnuniyetsizlikler iş doyumu ve örgüte bağlılık, yönetim ve diğer personelle olan ilişkilerde yaşanan sorunlar ile ücret ve terfi konusundaki sıkıntılardan kaynaklanmaktadır.   ABSTRACT The aim of this study is to determine the perceptions of the kitchen staff working in four and five star hotels in Bodrum towards overworking and the effect of overworking on life satisfaction. A structured questionnaire was used in the study. Data collected from 391 employees were analyzed. Overworking consists of six dimensions: physical fatigue, private and social life, time, job satisfaction and commitment, relationships with management and other personnel, and wage and promotion opportunities. The study shows that kitchen staff have a high perception of overwork, and a moderate level of life satisfaction. The most important negative aspects of overworking are the physical fatigue of the employees, spending too much time at work and not being able to spare enough time for private and social life. The overworking perceptions of the kitchen staff show significant differences in terms of gender, marital status, age, educational level, income status, weekly working hours, and experiencing health problems depending on the profession. However, no significant relationship was found between life satisfaction and demographic characteristics such as gender, marital status, age, position, and income level of kitchen staff. It has been determined that educational level, weekly working hours and having a health problem related to the profession are important variables affecting life satisfaction. There is a negative relationship between the perceptions of overworking and life satisfaction of kitchen staff, and as the negative perceptions of employees about overworking increase, life satisfaction decreases. These dissatisfactions arise from job satisfaction and commitment to the organization, problems in relationships with management and other personnel, and problems in wage and promotion opportunities. en_EN
dc.language.iso tr en_EN
dc.subject Çok Çalışma; Yaşam Memnuniyeti; Yiyecek-İçecek İşletmeleri; Mutfak Çalışanları en_EN
dc.subject Overworking; Life Satisfaction; Food and Beverage Enterprises; Kitchen Staff en_EN
dc.title Dört ve Beş Yıldızlı Otel Mutfak Çalışanlarının Fazla Çalışma Algısı ve Yaşam Memnuniyeti İlişkisi: Bodrum Üzerine Bir Araştırma en_EN
dc.title.alternative The Relationship between Overworking Perception and Life Satisfaction of Four and Five Star Hotel Kitchen Staff: A Study on Bodrum en_EN
dc.type Thesis en_EN


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account