Karabuk University

YETİŞKİN BİREYLERDE POLİFENOL TÜKETİM SIKLIĞININ RUH HALİNE ETKİSİ VE BİREYLERİN POLİFENOL TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ COVİD-19 PANDEMİ SÜRECİNDEKİ DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ

Show simple item record

dc.contributor.author ACAR, MELEK NUR
dc.date.accessioned 2022-07-18T14:05:44Z
dc.date.available 2022-07-18T14:05:44Z
dc.date.issued 2022-07
dc.identifier.uri http://acikerisim.karabuk.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/2021
dc.description.abstract ÖZET Bu çalışma, yetişkin bireylerin polifenol tüketim miktarlarını belirlemek, tüketilen polifenollerin alt sınıfları ile bireylerin duygu durumları arasındaki ilişkiyi incelemek ve covid-19 salgınının bireylerin polifenol tüketim alışkanlıklarını değiştirip değiştirmediğini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Kasım 2021-Şubat-2022 tarihleri arasında Türkiye’nin çeşitli illerinde ikamet eden 19-64 yaş aralığındaki gönüllü 385 yetişkin bireyle yapılan çalışmada; bireylerin sosyo-demografik bilgileri, polifenol tüketim miktarları, depresyon ve duygu durum düzeyleri online ve yüz yüze görüşme yöntemiyle anket uygulanarak tespit edilmiştir. Bireylerin günlük ortalama toplam polifenol alımı 333,74 mg olarak belirlenmiş ve en yüksek günlük alıma sahip alt sınıfların flavanoller (130,17 mg) ve fenolik asitler (116,91 mg/gün) olduğu tespit edilmiştir. Bireylerin depresyon düzeyleri incelendiğinde, %50,1’inin hafif düzey, %36,4’ünün orta düzey, %13,5’inin ciddi düzey depresyona sahip olduğu tespit edilmiştir. Bireylerin depresyon düzeylerine göre polifenol tüketimleri değerlendirildiğinde ise; toplam polifenol ve tüm polifenol alt sınıflarının (antosiyanin, flavanol, flavonol, flavon, flavanon, fenolik asit, lignan ve stilben) günlük tüketim miktarları ile depresyon düzeyleri arasında ters ilişki bulunmuş ve sonuçların istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Çalışmadan elde edilen sonuçlar, polifenollerin ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermekte ve polifenollerle zenginleştirilmiş diyetlerin, sağlıklı bir beyni desteklemek için terapötik bir potansiyele sahip olabileceğini düşündürmektedir. ABSTRACT This study was carried out to determine the amount of polyphenol consumption by adult individuals, examine the relationship between the subclasses of polyphenols consumed and mood states, and determine whether the covid-19 pandemic changed the polyphenol consumption habits of individuals. The research was conducted with 385 adult volunteers aged 19-64 living in various provinces of Turkey between November 2021 and February 2022. Individuals' socio demographic information, polyphenol consumption, depression and mood levels were determined by applying a questionnaire using online and face-to-face interviews. The mean daily total polyphenol intake of individuals was 333.74 mg and the subclasses with the highest daily intake were flavanols (130.17 mg) and phenolic acids (116.91 mg/day). When the depression levels of the individuals were examined, it was determined that 50.1% had mild depression, 36.4% had moderate and 13.5% had severe depression. When the polyphenol consumption of individuals was evaluated according to their depression levels, an inverse relationship was found between the daily consumption of total polyphenols, all polyphenol subclasses (anthocyanin, flavanol, flavonol, flavone, flavanone, phenolic acid, lignan and stilbene) and depression levels. The results were statistically significant (p>0,05). The results indicate that polyphenols may positively affect mental health and suggest that diets enriched with polyphenols may have therapeutic potential to support a healthy brain. en_EN
dc.language.iso tr en_EN
dc.subject Beslenme düzeni, polifenoller, psikolojik iyi oluş, ruh sağlığı. en_EN
dc.subject Dietary pattern, mental health, polyphenols, psychological well-being en_EN
dc.title YETİŞKİN BİREYLERDE POLİFENOL TÜKETİM SIKLIĞININ RUH HALİNE ETKİSİ VE BİREYLERİN POLİFENOL TÜKETİM ALIŞKANLIKLARININ COVİD-19 PANDEMİ SÜRECİNDEKİ DEĞİŞİMİNİN İNCELENMESİ en_EN
dc.title.alternative THE EFFECT OF POYPHENOL CONSUMPTION FREQUENCY ON MOOD IN ADULTS AND INVESTIGATION OF CHANGES IN INDIVIDUAL’S POLYPHENOL CONSUMPTION HABITS IN THE COVID-19 PANDEMIC en_EN
dc.type Thesis en_EN


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account