Karabuk University

Yöresel Yemekler Üzerinde Neofobi Etkisi: Saftanbolu Örneği

Show simple item record

dc.contributor.author TOPÇU, MAHMUT
dc.date.accessioned 2022-10-25T11:43:50Z
dc.date.available 2022-10-25T11:43:50Z
dc.date.issued 2022-10-14
dc.identifier.uri http://acikerisim.karabuk.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/2286
dc.description.abstract ÖZ Hayatın devam edebilmesi için insanların yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılaması gerekir. Ülkeleri, bölgeleri ve hatta destinasyonları diğerlerinden ayıran ve rekabet avantajı sağlayabilen en önemli faktör insanların yeme ve içme ihtiyacıdır. İnsanların tercih ettiği beslenme şekline alışması sonuncunda yeni yiyeceklere karşı ön yargı ile yaklaşmaktadır. Dünya üzerinde insan ırkının hayatı devam ettiği sürece değişim ve yenilik sürekli olarak var olmaya devam edecektir. Bu iki durumun en çok etkilediği segmentlerden biri ise yiyecek ve içecek segmentidir. Yeniliklere bağlı olarak tüketicilerin istek ve arzularında meydana gelen değişimlere ayak uydurabilmek için yiyecek ve içecek sektörü yeni ve farklı hizmet arayışında olacaktır. Alışılmış yiyecekleri tercih etme, beslenme açısından kolaylık sağlasa da zamanla beslenme şekli sabit bir hal almaktadır. Bu tutum yeni yiyecekleri denemede ve tüketmede isteksiz davranma sebebidir. Yapılan bu araştırmada, araştırmaya katılan kişilerin yöresel yemekler üzerinde neofobi seviyeleri yiyecekte yenilik korkusu ölçeği ile analiz edilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında kullanılan ölçek Pliner ve Hobden’in (1992) senesinde yapmış oldukları ölçek yardımı ile ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırma dahilinde veri toplama tekniği olarak anket kullanılmıştır. Yapılan anketler sonucunda 400 kişi ile anket çalışması yapılmış olup toplanan veriler neticesinde yöresel yemeklerde neofobi etkisi demografik özelliklere bağlı olarak değişim gösterdiği sonucu elde edilmiştir. Yapılan bu araştırma 4 bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümde çalışmanın konusu, amacı, önemi, sınırlılıklar ve hipotezler yer almaktadır. İkinci ve üçüncü bölümünde ise çalışma ile ilgili literatür bilgileri yer almaktadır. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise toplanmış olan veriler neticesinde bulgulara yer verilmektedir. Son bölümde ise; araştırmanın sonuç ve önerileri kısmı yer almaktadır. ABSTRACT In order for life to continue, people must meet their food and drink needs. The most important factor that distinguishes countries, regions and even destinations from others and can provide competitive advantage is people's need for food and drink. As a result of people getting used to their preferred diet, they approach new foods with prejudice. Change and innovation will continue to exist as long as the life of the human race continues on Earth. One of the segments most affected by these two situations is the food and beverage segment. The food and beverage industry will be in search of new and different services in order to keep up with the changes in the demands and desires of consumers due to innovations. Although preferring conventional foods provides convenience in terms of nutrition, the way of eating becomes stable over time. This attitude is the reason for being reluctant to try and consume new foods. In this study, the neophobia levels of the people participating in the research on local dishes were tried to be analyzed with the fear of novelty in food scale. The scale used in the research was tried to be measured with the help of the scale made by Pliner and Hobden (1992). Questionnaire was used as a data collection technique within the research. As a result of the surveys, a survey was conducted with 400 people, and as a result of the collected data, it was concluded that the effect of neophobia in local dishes varies depending on demographic characteristics. This research consists of 4 parts. The first part of the study includes the subject, purpose, importance, limitations and hypotheses of the study. In the second and third sections, there is literature information about the study. In the fourth part of the study, the findings are given as a result of the collected data. In the last part; The conclusions and recommendations of the research are included. en_EN
dc.language.iso tr en_EN
dc.subject Yöresel Mutfak; Yenilik Korkusu; Yöresel Yemeklerde Neofobi Etkisi; Gastronomi en_EN
dc.subject Local Cuisine; Neophobia; Neophobia Effect on Local Food; Gastronomy en_EN
dc.title Yöresel Yemekler Üzerinde Neofobi Etkisi: Saftanbolu Örneği en_EN
dc.title.alternative The Effect Of Neophobıa On Local Food: The Case Of Safranbolu en_EN
dc.type Thesis en_EN


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account