Karabuk University

Organik Tarım Ürünlerinin Gastronomi Turizmine Etkisi: Gökçeada Yiyecek-İçecek İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma

Show simple item record

dc.contributor.author ÇELİK, SEFER
dc.date.accessioned 2023-05-29T09:00:47Z
dc.date.available 2023-05-29T09:00:47Z
dc.date.issued 2023-05-02
dc.identifier.uri http://acikerisim.karabuk.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/2659
dc.description.abstract ÖZ Bu araştırmanın amacı; Gökçeada’da yapılan organik tarım faaliyetlerinin adada gastronomi turizminin gelişmesi üzerindeki etkisinin ortaya konulmasıdır. Nitel bir araştırma deseninin benimsendiği çalışmada organik tarım ürünleri üreten üç firmanın ve adada faaliyet gösteren 12 yiyecek-içecek işletmesinin sahip ve yöneticisiyle yapılan görüşmelerle veri toplanmıştır. Amaçlı örnekleme yönteminin kullanıldığı araştırma Temmuz 2022 tarihinde yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Yapılan betimsel analizler sonucunda yiyecek-içecek işletmeleri için 9 koddan oluşan 2 ana tema, organik tarım işletmeleri için ise 7 koddan oluşan 2 ana tema belirlenmiştir. Araştırmada Gökçeada’da faaliyet gösteren yiyecek-içecek işletmelerinin üretim faaliyetlerinde Gökçeada’da yetiştirilen organik tarım ürünlerini sıklıkla kullandıkları, müşterilerinin organik gıdalardan yapılan ürünleri tüketmekten memnun oldukları, hatta satın alarak evlerine dönerken yanlarında götürdükleri, organik tarım ürünlerinin geleneksel tarımsal yöntemlerine göre üretilen ürünlerden daha pahalı olduğu, organik tarım ürünlerinin adada gastronomi turizminin gelişmesini olumlu etkileyebileceği ancak öncelikle adaya yönelik ulaşım sorunlarının çözülmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. Adaya yönelik tek ulaşım imkânı deniz yolu ile sağlanmakta olup bu durum adaya gelen turist sayısını kısıtlamaktadır. ABSTRACT The aim of this research is to reveal the effect of organic farming in Gökçeada on the development of gastronomic tourism. In the study, in which a qualitative research design was adopted, data were collected through interviews with the owners and managers of three companies producing organic agricultural products and 12 food and beverage businesses operating on the island. The research, in which the purposeful sampling method was used, was carried out in July 2022 by face-to-face interview method. As a result of the descriptive analyzes, 2 main themes consisting of 9 codes were determined for food and beverage businesses and 2 main themes consisting of 7 codes for organic agriculture businesses. Results show that the food and beverage businesses operating in Gökçeada frequently use organic agricultural products grown in Gökçeada in their production activities, that their customers are satisfied with consuming products made from organic foods, even they bought and taken with them on their way home, and that organic products are more expensive when it is compared to traditional products. It has been revealed that organic agricultural products can positively affect the development of gastronomic tourism on the island, but transportation problems for the island should be solved first. The only means of transportation to the island is by sea, which limits the number of tourists visiting to the island. en_EN
dc.language.iso tr en_EN
dc.subject Organik Tarım, Organik ürünler, Gastronomi Turizmi, Turist Tercihi, Gökçeada en_EN
dc.subject Organic Agriculture, Organic Products, Gastronomic Tourism, Tourists’ Preferences, Gökçeada en_EN
dc.title Organik Tarım Ürünlerinin Gastronomi Turizmine Etkisi: Gökçeada Yiyecek-İçecek İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma en_EN
dc.title.alternative The Impact of Organic Agricultural Products on Gastronomic Tourism: A Research on Food and Beverage Enteprises in Gökçeada en_EN
dc.type Thesis en_EN


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account