Karabuk University

Bölgesel Bir İnovasyon Stratejisi Olarak Gastronomi: TR62 Bölgesi Üzerine Bir Araştırma

Show simple item record

dc.contributor.author CAYMAZ, ESRA
dc.date.accessioned 2023-05-29T11:15:27Z
dc.date.available 2023-05-29T11:15:27Z
dc.date.issued 2023-05-02
dc.identifier.uri http://acikerisim.karabuk.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/2660
dc.description.abstract ÖZ Bu çalışmanın amacı, Mersin ve Adana illerini kapsayan TR62 bölgesinin gastronomik değerlerinin ve gastronomi değer zincirinde yer alan unsurların incelenmesi, bu unsurların yörede gastronomi turizminin geliştirilmesi amacıyla inovatif bir yaklaşımla kullanılması ve bu yaratıcı fikirlerin bölgesel gelişme ve rekabet açısından değerlendirilmesidir. Fenomenolojik bir araştırma deseninin benimsendiği çalışma, Mersin ve Adana illerinde yaşayan 35 kişi ile Ocak-Şubat 2023 tarihleri arasında çevrimiçi ve yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, veriler “MAXQDA Analytics Pro 2022” nitel analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu bağlamda çalışmada “gastronomik üstünlükler”, “gastronomik zayıflıklar”, “gastronomik tehditler”, gastronomi turizminin geliştirilmesi” gastronomi turizminin yerel kalkınmaya katkısı” olmak üzere beş ana tema ile bu ana temalarla ilişkili toplamda 30 alt tema belirlenmiştir.   ABSTRACT The aim of this study is to examine the gastronomic values of the TR62 region which includes Mersin and Adana provinces and the resources in the gastronomic value chain, to use these elements with an innovative approach in order to develop gastronomic tourism in the region, and to evaluate these creative ideas in terms of regional development and gainining competitive advantage. The study, in which the phenomenological research design was adopted, was conducted with 35 people living in Mersin and Adana provinces between January and February 2023, using online and face-to-face interviews. Participants were reached by snowball sampling method. In the study, a semi-structured interview form was used as a data collection tool, and the data were analyzed using the “MAXQDA Analytics Pro 2022” qualitative analysis program. In the study, five main themes such as “gastronomic strengths”, “gastronomic weaknesses”, “gastronomic threats”, development of gastronomic tourism, and “the contribution of gastronomic tourism to local development”, and a total of 30 sub-themes related to these main themes were determined. en_EN
dc.language.iso tr en_EN
dc.subject İnovasyon; İnovasyon Stratejileri, Gastronomi Değer Zinciri; Gastronomi Turizmi; TR62 Bölgesi en_EN
dc.subject Innovation; Innovation Strategies, Gastronomy Value Chain; Gastronomic Tourism; TR62 Region en_EN
dc.title Bölgesel Bir İnovasyon Stratejisi Olarak Gastronomi: TR62 Bölgesi Üzerine Bir Araştırma en_EN
dc.title.alternative Gastronomy as a Regional Innovation Strategy: A Research on TR62 Region en_EN
dc.type Thesis en_EN


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account