Karabuk University

STREPTOZOTOCİN İLE DİYABET OLUŞTURULAN SIÇANLARDA LİNALOOLÜN ANTİOKSİDAN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Show simple item record

dc.contributor.author BAR, SEZER
dc.date.accessioned 2023-06-05T10:47:39Z
dc.date.available 2023-06-05T10:47:39Z
dc.date.issued 2023-05
dc.identifier.uri http://acikerisim.karabuk.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/2666
dc.description.abstract ÖZET Diyabet yönetiminde antioksidan etkinin önemi giderek artmaktadır ve son yıllarda yapılan araştırmalar, bitkilerin uçucu bileşenlerinin kullanımının diyabetli bireylerde antioksidan aktivitenin arttırılması için potansiyel bir strateji olabileceğini göstermektedir. Bu bağlamda, diyabette antioksidan etkinin değerlendirilmesi amacıyla bitki ekstraktlarının kullanımı üzerine yapılan araştırmalar, önemli bir alan oluşturmaktadır. Bu çalışma STZ ile diyabet oluşturulan sıçanlarda gıda, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde yaygın olarak kullanılan ve birçok bitkide uçucu bileşen olarak bulunan linaloolün antioksidan potansiyelini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Karabük Üniversitesi DETUM’dan alınan 40 adet erişkin erkek Wistar Albino cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanlar; kontrol grubu, diyabet grubu ve diyabet + linalool ve linalool grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Kontrol grubundaki sıçanlara herhangi bir işlem uygulanmadı. Diyabet ve diyabet + linalool grubundaki sıçanlara 65 mg/kg tek doz streptozotocin (STZ) çözeltisi intraperitoneal olarak uygulanarak deneysel diyabet modeli geliştirildi. Diyabet + linalool ve linalool grubundaki diyabetik sıçanlara 21 gün boyunca 100 mg/kg linalool intragastrik olarak uygulandı. Sıçanlardan alınan serum ve karaciğer dokusundan CAT, SOD, GSH ve MDA parametreleri için kolorimetrik ölçüm testleriyle çalışmalar yapıldı. Sıçanların kuyruk venlerinden alınan kanlardan glukoz değerleri ölçüldü. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre linaloolün kan glukoz düzeyleri üzerinde düşürücü bir etki göstermediği görüldü. Linaloolün antioksidan parametlerin serum ve doku düzeyleri üzerindeki etkileri ise farklılık göstermiştir. Linaloolün diyabet sürecinden bağımsız olarak hasta olmayan sıçanlarda antioksidan mekanizmayı desteklediği görülmüştür. Bu durum linaloolün protektif etkisinin olabileceğini düşündürmektedir. ABSTRACT The importance of antioxidant effect in diabetes management is increasing and recent studies show that the use of volatile components of plants may be a potential strategy for increasing antioxidant activity in individuals with diabetes. In this context, research on the use of plant extracts to evaluate the antioxidant effect in diabetes constitutes an important field. In this study, we aimed to evaluate the antioxidant potential of linalool, which is widely used in food, cosmetics and pharmaceutical industries and found as a volatile component in many plants, in rats with STZ-induced diabetes mellitus. In the study, 40 adult male Wistar Albino rats obtained from Karabuk University DETUM were used. Rats were divided into 4 groups as control group, diabetes group, diabetes + linalool and linalool group. No treatment was applied to the rats in the control group. An experimental diabetes model was developed by intraperitoneal administration of 65 mg/kg single dose streptozotocin (STZ) solution to rats in diabetes and diabetes + linalool groups. Diabetic rats in the diabetes + linalool and linalool groups were administered 100 mg/kg linalool intragastric for 21 days. CAT, SOD, GSH and MDA parameters were measured in serum and liver tissue obtained from rats by colourimetric measurement tests. Glucose levels were measured from blood samples obtained from the tail veins of rats. According to the results obtained from the study, linalool did not show a lowering effect on blood glucose levels. The effects of linalool on serum and tissue levels of antioxidant parameters were different. Linalool was found to support the antioxidant mechanism in non-patient rats independent of the diabetes process. This suggests that linalool may have a protective effect. en_EN
dc.language.iso tr en_EN
dc.subject Antioksidan, Diyabet, Linalool, Oksidatif stres en_EN
dc.subject Antioxidant, Diabetes, Linalool, Oxidative stress. en_EN
dc.title STREPTOZOTOCİN İLE DİYABET OLUŞTURULAN SIÇANLARDA LİNALOOLÜN ANTİOKSİDAN ETKİLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ en_EN
dc.title.alternative EVALUATION OF THE ANTIOXIDANT EFFECTS OF LINALOOL IN STREPOZOTOCIN-INDUCED RATS WITH DIABETES en_EN
dc.type Thesis en_EN


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account