Karabuk University

MONOSODYUM GLUTAMAT’IN SIÇANLARDA BİLİŞSEL HAFIZA VE BEYİN FONKSİYONLARINA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Show simple item record

dc.contributor.author ERKARTAL, HALİL ŞABAN
dc.date.accessioned 2024-08-08T13:44:38Z
dc.date.available 2024-08-08T13:44:38Z
dc.date.issued 2024-06
dc.identifier.uri http://acikerisim.karabuk.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/3503
dc.description.abstract ÖZET Monosodyum glutamat (MSG) ağırlıklı olarak Asya ülkelerinde olmakla birlikte dünya genelinde yaygın kullanılan bir lezzet verici maddedir. MSG, günümüzde birçok paketli gıda ve hazır yiyeceklerin içinde kullanılsa da birçok soru işaretini beraberinde getirmektedir. Bu çalışmanın amacı MSG’nin vücut ağırlığı üzerine, beyin fonksiyonlarına ve bilişsel fonksiyonlara etkisini deneysel olarak göstermektir. Çalışmada 180-220 gr ağırlığında 20 adet dişi sıçan Karabük Üniversitesi Deneysel Tıp Uygulamaları ve Araştırma Merkezi’nden sağlandı ve deneysel aşamaya kadar 20-24 C° oda sıcaklığında %50-60 nemde 12 saat ışıklı, 12 saat karanlık ortamda bakım uygulandı. Herhangi bir hastalık ya da ölüm ihtimaline karşı her iki gruba da 10 hayvan dahil edildi. Deneyin ilk gününden itibaren 28 gün boyunca kontrol grubuna 4mg/ kg serum fizyolojik, deney grubuna ise 4mg/ kg MSG verildi. Sıçanlara bilişsel kapasiteyi ölçmenin amaçlandığı Barnes maze testi her gün uygulandı. Deney sonucunda hayvanlar anestezi altına alınarak dekapitasyon yapılıp sonrasında beyin dokuları alındı. Alınan dokuların bir yarısı ile biyokimyasal analizler yapılırken diğer yarısı ile histopatolojik analizler yapıldı. 28 günün sonunda kontrol grubunun ortalama ağırlığı 204,71±2,60 gr ve deney grubunun ortalama ağırlığı 221,72±8,96 gr olarak bulundu. Barnes maze test süreleri ise kontrol grubunda median 6,75 sn iken deney grubunda 21,00 sn idi. Ortalama deneme sayıları kontrol grubunda 4,76±3,39 iken deney grubunda 7,09±2,59 olarak bulundu. Total Antioksidan Seviyesi (TAS) kontrol grubunda 1,75±0,14 mmol Trolox/L ve deney grubunda 1,40±0,21 mmol Trolox/L olarak bulundu. Total Oksidan Seviyesi (TOS) kontrol grubunda 4,22±1,71 mmol Trolox/L ve deney grubunda 7,15±1,35 mmol Trolox/L olarak bulundu. Oksidatif Stres İndeksi (OSİ) ise kontrol grubunda 2,46±1,05 mmol Trolox/L ve deney grubunda 5,23±1,40 mmol Trolox/L olarak bulundu. Histopatolojik analizlerde ise deney grubunda bazı nöron hücrelerinde büzüşme, dejenerasyon, piknoz, karyoliz, nekroz ve hafif satellitozis bulgularına rastlandı. Çalışmamızın sonucunda MSG’nin; sıçanların vücut ağırlığı, beyin fonksiyonları ve bilişsel kapasitesi üzerine negatif etkileri olduğu, beyin dokusunun hücresel yapısı üzerinde olumsuz değişikliklere sebep olduğu ve dokudaki oksidatif stresi artırdığı ortaya koyuldu. ABSTRACT Monosodium glutamate (MSG) is a widely used flavoring agent worldwide, mainly in Asian countries. Although MSG is used in many packaged and ready-to-eat foods, it raises many questions. The aim of this study was to experimentally demonstrate the effects of MSG on body weight, brain functions and cognitive functions. In the study, 20 female rats weighing 180-220 g were obtained from Karabük University Experimental Medicine Applications and Research Center and maintained at 20-24 C° room temperature, 50-60% humidity, 12 hours light and 12 hours dark environment until the experimental phase. In case of any disease or death, 10 animals were included in each group. Starting from the first day of the experiment, 4mg/kg saline was given to the control group and 4mg/kg MSG to the experimental group for 28 days. The Barnes maze test, which aims to measure cognitive capacity, was applied to the rats every day. At the end of the experiment, the animals were anesthetized, decapitated and brain tissues were removed. Biochemical analyses were performed with one half of the tissues and histopathological analyses were performed with the other half. At the end of 28 days, the mean weight of the control group was 204.71±2.60 gr. and the mean weight of the experimental group was 221.72±8.96 gr. The median Barnes maze test duration was 6.75 second in the control group and 21.00 second in the experimental group. The mean number of trials was 4.76±3.39 in the control group and 7.09±2.59 in the experimental group. Total Antioxidant Status (TAS) was 1.75±0.14 mmol Trolox/L in the control group and 1.40±0.21 mmol Trolox/L in the experimental group. Total Oxidant Status (TOS) was 4.22±1.71 mmol Trolox/L in the control group and 7.15±1.35 mmol Trolox/L in the experimental group. Oxidative Stress Index (OSI) was 2.46±1.05 mmol Trolox/L in the control group and 5.23±1.40 mmol Trolox/L in the experimental group. In histological analysis, shrinkage, degeneration, pyknosis, karyolysis, necrosis and mild satellitosis were observed in some neuron cells in the experimental group. As a result of our study, it was revealed that MSG had negative effects on body weight, brain functions and cognitive capacity of rats, caused negative changes on the cellular structure of brain tissue and increased oxidative stress in the tissue. en_EN
dc.language.iso tr en_EN
dc.subject Monosodyum glutamat, bilişsel hafıza, beyin fonksiyonları en_EN
dc.subject Monosodium glutamate, cognitive memory, brain functions en_EN
dc.title MONOSODYUM GLUTAMAT’IN SIÇANLARDA BİLİŞSEL HAFIZA VE BEYİN FONKSİYONLARINA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ en_EN
dc.title.alternative EVALUATION OF THE EFFECT OF MONOSODIUM GLUTAMATE ON COGNITIVE MEMORY AND BRAIN FUNCTIONS IN RATS en_EN
dc.type Thesis en_EN


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account