Karabuk University

KOBİ Nitelikli Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gıda Güvenliği Bilgisinin Tekrar Ziyaret Etme Niyetine Etkisi

Show simple item record

dc.contributor.author ÖZÇELİK, HABİBE
dc.date.accessioned 2020-07-10T12:32:00Z
dc.date.available 2020-07-10T12:32:00Z
dc.date.issued 2020-06-25
dc.identifier.uri http://acikerisim.karabuk.edu.tr:8080/xmlui/handle/123456789/821
dc.description.abstract ÖZ Besin insanların hayat döngülerini devam ettirebilmelerinde gerekli en önemli faktördür. Dolayısıyla gıdanın insan beklentilerini karşılayacak biçimde üretilmesi, hazırlanması ve satışa sunulması bir zorunluluktur. Bu çalışmada KOBİ nitelikli yiyecek içecek işletmelerinden hizmet talep eden turistlerin gıda güvenliği bilgisinin tekrar ziyaret etme niyetine etkisi ele alınmakta ve araştırılmaktadır. Bu çerçevede Haziran-Eylül 2019'da Ankara ilini ziyaret ederek KOBİ nitelikli yiyecek içecek işletmelerinden hizmet talebinde bulunan 437 yerli turistten anket tekniğinden faydalanılarak veri toplanmıştır. Anket verilerinden elde edilen sonuçlar dahilinde yerli turistlerin gıda güvenliği bilgileri için çapraz bulaşma, hijyen, kişisel hijyen, temizlik ve personel sağlığı olmak üzere beş boyut tespit edilmiştir. Yerli turistlerin tekrar ziyaret etme niyeti için ise tek boyut belirlenmiştir. Gıda güvenliği bilgisi ile tekrar ziyaret etme niyeti arasındaki ilişkiye yönelik basit doğrusal regresyon analizi sonucunda, gıda güvenliği bilgisinin tekrar ziyaret etme niyetini (β=0,366 ve p=0,000; p<0,05) anlamlılık düzeyinde olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca, gıda güvenliği bilgisi alt boyutları olan çapraz bulaşma, kişisel hijyen ve personel sağlığının da tekrar ziyaret etme niyetini etkilediği belirlenmiştir ABSTRACT Food is the most important factor for people to maintain their life cycle. Therefore, it is an imperative that food is produced, prepared and offered for sale to meet human expectations. In this study, the effects of food safety information on the intention of revisiting the tourists who demand service from SME qualified food and beverage establishments are discussed and investigated. In this framework, data was collected from 437 local tourists who visited Ankara in June-August 2019, requesting services from SME qualified food and beverage businesses, using the survey technique. Within the results of the survey data, five dimensions were identified for food safety information of local tourists: cross contamination, hygiene, personal hygiene, cleaning and personnel health. A single dimension has been determined for the intentions of local tourists to revisit. As a result of the simple linear regression analysis regarding the relationship between food safety information and intention to revisit, it was determined that food safety information positively affected the intention to revisit (β=0.366 and p=0.000; p <0.05). In addition, cross contamination, personal hygiene and personnel health, which are sub-dimensions of food safety information, have been found to affect the intention to revisit. en_EN
dc.language.iso tr en_EN
dc.subject KOBİ, yiyecek içecek işletmeleri, turist, tekrar ziyaret, gıda güvenliği en_EN
dc.subject SMSE, food and beverage operatıons, tourist, revisit, food safety en_EN
dc.title KOBİ Nitelikli Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Gıda Güvenliği Bilgisinin Tekrar Ziyaret Etme Niyetine Etkisi en_EN
dc.title.alternative The Effect of Food Safety Information on Intention to Revisit in SME Qualified Food and Beverage Enterprises en_EN
dc.type Thesis en_EN


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account