Salad Nageye, Zahra2021-10-072021-10-072021-09https://hdl.handle.net/20.500.14619/1494https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=tqUiYt63sTQLTpozMJ92Qlg2FUtasVRI-4S_IuzxHBf3DzDeC1brx-xxkdPwTA8REsophageal cancer remains an important public health problem worldwide. There is a gap in the literature about esophageal cancer in Somalia and Turkey. A descriptive cross sectional explanatory study was carried to evaluate the determination of nurse’s knowledge about esophageal cancer and risk factors in Somali and Turkey. The study was carried out at Banadir Government Hospital in Mogadishu- Somalia and Karabuk University Research and Training Hospital in Karabük- Turkey from 3rd February to the 28th September 2020. Data were collected using the self-designed questionnaire. The data were analyzed by using the IBM SPSS 20 program (SPSS Inc., Chicago, IL, USA). A total of 293 nurses (146 Turkish and 147 Somalian nurses) were included. In this study, it was found that a differences between the education levels of nurses working in Turkey and in Somalia (p<0.001). The study revealed that there was a statistically significant differences between the nutrition habits of Turkish nurses and Somalian nurses (p<0.01). 2.1% of Turkish nurses had esophageal cancer in their first-degree relatives, and 25.9% of Somalian nurses had esophageal cancer in their first-degree relatives (p<0.001). Addition, it was found that a difference between the esphageal cancer risk factors, treatment and total knowledge scores in Turkish and Somalian nurses (p<0.001). However, there was no statistical differences between two groups in items of diagnosis and screening knowlege scores (p=0.755). Somalian nurses knowledge scores about risk factors and treatment was higher than the Turkish nurses (p<0.001). Considering the increasing prevalence of esophageal cancer in the world, we recommend organizing training programs to nurses in regard to increase the knowledge on esophageal cancer risk factors, diagnosis, screening and treatment modalities.Özofagus kanseri dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Özofagus kanseri ile ilgili literatürde Somali ve Türkiye'de bir boşluk bulunmaktadır. Çalışma, Somali ve Türkiye'de hemşirelerin özofagus kanseri ve risk faktörlerine yönelik bilgilerinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı kesitsel olarak yapıldı. Çalışma, Somali'de Mogadişu'daki Banadir Devlet Hastanesi'nde ve Türkiye'de Karabük Üniversitesi Araştırma ve Eğitim Hastanesi'nde 3 Şubat-28 Eylül 2020 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Veriler anket kullanılarak toplandı. Veriler, IBM SPSS 20 programı (SPSS Inc., Chicago, IL, ABD) kullanılarak analiz edildi. Çalışmaya 146 Türk ve 147 Somalili hemşire olmak üzere toplam 293 hemşire dahil edildi. Çalışmada Türkiye'de ve Somali'de çalışan hemşirelerin eğitim düzeyleri arasında fark bulundu (p<0,001). Araştırmada Türk hemşirelerin beslenme alışkanlıkları ile Somalili hemşirelerin beslenme alışkanlıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptandı (p<0.01). Türk hemşirelerin %2.1'inin birinci derece akrabalarında, Somalili hemşirelerin %25.9'unun birinci derece akrabalarında özofagus kanseri bulunmaktaydı (p<0,001). Türk ve Somalili hemşirelerin özagafus kanseri risk faktörleri, tedavi, toplam bilgi puanları arasında fark olduğu belirlendi (p<0,001). Ancak özafagus kanseri tanı ve tarama bilgisi puanları açısından iki grup arasında istatistiksel olarak fark yoktu (p=0,755). Somalili hemşirelerin özagafus kanseri risk faktörleri ve tedavi konusundaki bilgi puanları Türk hemşirelerden daha yüksekti (p<0,001). Özofagus kanserinin dünyada artan prevalansı göz önünde bulundurularak hemşirelere özofagus kanseri risk faktörleri, tanı, tarama ve tedavi yöntemlerine yönelik eğitim programları düzenlenmesini öneriyoruz."eninfo:eu-repo/semantics/openAccessYemek borusu kanseriHemşirelerin BilgisiRisk faktörü.Esophageal cancerNurses knowledgeRisk factor.DETERMINATION OF NURSE’S KNOWLEDGE ABOUT ESOPHAGEAL CANCER AND RISK FACTORS IN SOMALI AND TURKEYHEMŞİRELERİN ÖZAFAGUS KANSERİ VE RİSK FAKTÖRLERİNE YÖNELİK BİLGİ DURUMLARININ BELİRLENMESİ: TÜRKİYE- SOMALİ ÖRNEĞIMaster Thesis690995