Ayyıldız, SibelTürker, NurayPınaroğlu, Burak2024-09-292024-09-292023https://doi.org/10.33083/joghat.2023.269https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1174403https://hdl.handle.net/20.500.14619/10997Bu araştırmanın konusunu Batı Karadeniz bölgesinin önemli yöresel lezzetlerinden biri olan Kuyu kebabı oluşturmaktadır. Araştırma Batı Karadeniz Bölgesinin hazırlaması zahmetli olan ve ustalık gerektiren yiyeceklerinden biri olan Kuyu Kebabının tarihsel arka planını, kebabın hazırlanışını, pişirilmesini ve sunumunu, bölge mutfağındaki yerini ve önemini, tüketim alışkanlıklarını, kuyu kebabı satan işletmeleri (lokantaları) ortaya çıkarmayı ve bu işletmeleri bir gastronomi rotası dahilinde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma deseniyle yürütülen çalışma 30 Temmuz-7 Ağustos 2022 tarihleri arasında Batı Karadeniz Bölgesinde Safranbolu’dan Taşköprü Kastamonu’ya kuyu kebabı sunan yiyecek işletmeleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmış, dokuz lokanta ile yapılan yüz yüze görüşmelerden elde edilen veriler betimsel analiz yapılarak yorumlanmıştır. Batı Karadenizde kuyu kebabı satan işletmeler Safranbolu’dan Kastamonu-Taşköprü’ye kadar uzanan bir rota dahilinde harita üzerinde işaretlenmiştir. Bu rotada dört tanesi Safranbolu’da hizmet veren toplamda dokuz tane kuyu kebabı satan işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerin tarihleri çok eskiye dayanmaktadır. Araştırmada kuyu kebabının bölgede gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağladığı belirlenmiştirtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessSafranbolu’dan taşköprü’ye kuyu kebabi: bir gastronomi rotasi önerisiArticle10.33083/joghat.2023.269376136511744036