Ayaz, NurettinAydın, Arzuhan2024-09-292024-09-2920181304-7590https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/403160https://hdl.handle.net/20.500.14619/11640Bu araştırmada, yiyecek ve içecek hizmet birimlerinin işgörenleri perspektifinden iş motivasyonu ve hijyen davranışı sergileme ilişkisi üzerine bir anlayış geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda turizm işletme belgeli yiyecek ve içecek hizmet birimlerinde çalışan 250 işgörenden anket tekniği kapsamında veri toplanmıştır. Verilerinin analizi sonucunda işgörenlerin iş motivasyonları; yönetici yaklaşımı, iş güvenliği, iş ortamı ve kendini gerçekleştirme boyutlarında şekillenmiştir. Hijyen davranışları ise gönüllü hijyen davranışı, hijyen bilgisi, zorunlu hijyen davranışı ve hijyen düşüncesi olarak tespit edilmiştir. İşgörenlerin iş motivasyonu ile uygun hijyen davranışı sergilemesi arasında orta düzeyde (r=0,551) olmak üzere pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessYiyecek ve içecek işletmelerinde iş motivasyonun hijyen davranışına etkisi: işgörenler üzerine bir araştırmaArticle301228740316015