Ayaz, NurettinSünbül, Kübra2024-09-292024-09-292018https://doi.org/10.21325/jotags.2018.180https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/311201https://hdl.handle.net/20.500.14619/10551Restoran işletmelerini tercih eden yerli turistlerin beklentileri ve tepkilerinin ortayaçıkarılması amacıyla hazırlanan bu araştırma ile yiyecek içecek işletmelerini tercih edentüketiciler üzerine bir bakış açısı geliştirilmesi hedeflenmektedir. Türkiye turizmindeönemli bir varış noktası olan İzmir ili özelinde yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelikyeni anlayışların geliştirilmesi açısından çalışma önem arz etmektedir. Bu amaçdoğrultusunda derinlikli mülakat yöntemi uygulanarak 20 yerli turist ile yüz yüze görüşmegerçekleştirilmiştir. Toplanan verilerin analiz sonucunda yerli turistlerin restoranbeklentileri; fiziki yapı, ekipman ve malzeme, ambiyans, hizmet önceliğindeşekillenmiştir. Tüketicilerin beklentilerinde kaliteli hizmet sunumu, ekipman vemalzemenin temizliği öne çıkmıştır. Restoran tüketicilerinin tepkileri; servis elamanınaşikâyet, üst amire şikâyet, restorana bir daha gitmeme, yemeğin değiştirilmesini isteme,tanıdıklara tavsiye etmeme ve sosyal medyada paylaşım yapma olarak tespit edilmiştir.Tepkiler içerisinde yemeğin değiştirilmesini isteme ve servis elemanına sözlü uyarıdabulunma en çok başvurulan tepkiler olmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessOtelcilikKonaklamaSpor ve TurizmRestoran müşterilerinin beklentileri ve gıda güvenliğine yönelik tepkileri üzerine bir nitel araştırmaArticle10.21325/jotags.2018.18018111643112016