Yazar "Çetinkaya, Kerim" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Askı tipi çamaşır kurutma makinesi tasarımı, prototipi ve test edilmesi(2013) Tokat, Ali Ibrahim; Kayfecı, Muhammet; Çetinkaya, KerimYapılan bu çalışmada, hızlı ve verimli kurutma yapabilmek amacıyla kullanılan kurutuculara alternatif olarak bacasız kabin tipi çamaşır kurutma makinesi tasarımı, prototipi ve testleri yapılmıştır. Çalışmada 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 kg gibi farklı çamaşır kütlelerinde yüklenen kabin içerisindeki sıcaklık ve nem miktarının zamana bağlı değişimi ölçülerek, çamaşır kütlesinin kuruma süresine etkisi ve harcanan enerji miktarı belirlenmiştir. Deneysel sonuçlara göre 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 kg çamaşır yüklendiğinde kurutma süresi sırasıyla 30, 40, 45, 50, 60 ve 75 dakika olarak ölçülmüştür. Kurutma işlemi esnasında enerji tüketimi 1400 d/d makinede yıkanmış ve sıkılmış 1 kg çamaşır kütlesi için yaklaşık 0,52 kWh olurken, bu değer 6 kg çamaşır için yaklaşık 1,3 kWh olmuştur. Kurutma verimi çamaşır kütlesi arttıkça azalmaktadır ve çamaşır kütlesine bağlı olarak %50 ile 60 arasında bulunmuştur. Kabin tipi çamaşır kurutma makinesinin daha az enerji tüketimi, kurutma süresi ve daha az ütü gerektirmesi gibi avantajlarıyla var olan sistemlere göre üstünlük gösterdiği belirlenmiştir.Öğe Müzeler, sergiler ve tarihi alanlarda dijitalleşme(2021) Baysal, Irem; Çetinkaya, Kerim; Aydın, MuratBu çalışmada gelişen ve geleceğin teknolojisi olacak olan dijitalleşme üzerine dijital sergi, müze, antik kent ve yöresel/tarihi yerlerin dijital tasarımlarının nasıl yapıldığı, teknolojideki kazanımları ve çeşitli örnekleri incelenmiştir. Pandemi sürecinde yaşanılan birçok ihtiyaçlar gözden geçirilmiştir. Birçok alanda kolaylık sağlamak üzere teknolojik gelişmeler, mevcut seviyeyi daha ileriye taşıyacak, zorlukları kolaylaştıracak ya da yenilik kazandıracak şekilde boyut kazandırmaktadır. Pandemi süreci ile birlikte dünya genelinde birçok alanda çoğu şeye getirilen kısıtlamalar ile teknolojik gelişmeler farklılık kazanmış ve ilgi/talep doğrultusunda çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Daha önceki yıllarda da kullanılan ama belki geri planda kalan ya da çok farkında olunmayan veya ilgi görmeyen dijitalleşme, bu süreçte kolaylıklar sağlamıştır. Kültürel çeşitliliklerin, teknolojik yeniliklerin, tarihi değerlerin ya da benzeri birçok alanın tanıtılması ve topluma ait belleğin karşı tarafa daha iyi aktarabilmesine imkân sağlayan yeni sunum ve anlatım yöntemlerinin kullanılmasıyla geniş kitlelere ulaşılması hedeflenmektedir. Bu yenilikler ile turizme, ülke ve şehir tanıtımlarına, bir cihazın dijital ortamda detaylı incelenmesine ya da bir markanın ürünün tanıtımına kadar katkı sağlamaktadır. Dijitalleşme ile tasarım odaklı yapılan hayal gücünün şeması ile bu deneyimi yaşamak isteyenlere farklı bir görsel aktarım kazandırılmış olacaktır. Görme engelliler için betimleyici sesli anlatımlar ile desteklenmesinden, duyma engelli bireyler için görseller ile ses olmadan da efektif şekilde bir müze, sergi ya da tarihi yerin gezilmesine ve birçok yaştan herkese kolaylıkla ulaşıp kullanım kolaylığı sağlayacak bir teknoloji olarak günümüzde de sıklıkla kullanıp daha da yaygınlaşacağı ve ilginin artacağı düşünülmektedir. Bu teknolojik gelişmeler ile V-Ray/Sanal gerçeklik, hologram, dijitalleşme üzerinden oluşturulacak tasarımlar sıklıkla birçok alanda kullanılmaya başlanacaktır.Öğe Vidalı transfer sistemlerine sahip kartezyen tipi 3b yazıcılarda gıda malzemeleri yazdırma parametrelerinin incelenmesi(2018) Kaya, Gülce; Çetinkaya, KerimBu çalışmada vidalı basınçlı transfer sistemine sahip çift nozullu kartezyen tipi üç boyutlu gıda yazıcısı tasarımı ve prototipi yapılmıştır. Çift nozullu ekstrüder sisteminde hazne olarak şırınga kullanılmış, malzeme iletimi için motorun dişli çark sistemini tahrik ederek şırınga pistonunu itmesini sağlayan özel bir ekstrüder tasarımı ve prototipi yapılmıştır. Üç boyutlu yazıcı boyutları X ekseni için 500mm, Y ekseni için 430mm, Z ekseni için 450mm’ dir. Baskı boyutları X ekseni için 200mm, Y ekseni için 200mm, Z ekseni için 100mm’ dir. Kontrol kartı olarak Arduino kullanılmıştır. Çift nozullu ekstrüder sistemi için yazılımda gerekli değişiklikler ve 3B yazıcı için gerekli kalibrasyon değişiklikleri yapılmıştır. Yapılan çalışmada genel amaç; yerli ve yabancı literatürde henüz çok fazla çalışılmamış olan 3B Gıda yazıcı sektörüne, bu çalışmayı kazandırmak ve kullanıma sokmaktır. Çift ekstrüderli bu sistem ile, iki farklı malzemeyle gıda üretimi yapılabilecek, çikolata, pasta süsleme malzemeleri, kurabiye hamurları, meyve aromalı jel malzemeler ve fütüristik gıdalar denenebilecektir.