Yazar "Caymaz, Esra" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bölgesel Bir İnovasyon Stratejisi Olarak Gastronomi: TR62 Bölgesi Üzerine Bir Araştırma(2023-05-02) Caymaz, EsraBu çalışmanın amacı, Mersin ve Adana illerini kapsayan TR62 bölgesinin gastronomik değerlerinin ve gastronomi değer zincirinde yer alan unsurların incelenmesi, bu unsurların yörede gastronomi turizminin geliştirilmesi amacıyla inovatif bir yaklaşımla kullanılması ve bu yaratıcı fikirlerin bölgesel gelişme ve rekabet açısından değerlendirilmesidir. Fenomenolojik bir araştırma deseninin benimsendiği çalışma, Mersin ve Adana illerinde yaşayan 35 kişi ile Ocak-Şubat 2023 tarihleri arasında çevrimiçi ve yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, veriler “MAXQDA Analytics Pro 2022” nitel analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu bağlamda çalışmada “gastronomik üstünlükler”, “gastronomik zayıflıklar”, “gastronomik tehditler”, gastronomi turizminin geliştirilmesi” gastronomi turizminin yerel kalkınmaya katkısı” olmak üzere beş ana tema ile bu ana temalarla ilişkili toplamda 30 alt tema belirlenmiştir. ?Öğe Tr62 bölgesinin gastronomi turizmi potansiyeli: gastronomi değer zinciri üzerine bir araştirma(2024) Caymaz, Esra; Türker, NurayBu çalışmanın temel amacı, Mersin ve Adana illerini kapsayan TR62 bölgesinin gastronomi turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi ve gastronomi değer zincirinde yer alan unsurların incelenmesidir. Fenomenolojik bir araştırma deseninin benimsendiği çalışma, Mersin ve Adana illerinde yaşayan 35 kişi ile Ocak-Şubat 2023 tarihleri arasında çevrimiçi ve yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara kartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış, veriler “MAXQDA Analytics Pro 2022” nitel analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada (1) Gastronomik üstünlükler, (2) Gastronomik zayıflıklar, (3) Gastronomik tehditler, (4) Gastronomi turizminin geliştirilmesi, (5) Gastronomi turizminin yerel kalkınmaya etkisi olmak üzere 5 ana tema ve 30 alt tema belirlenmiştir. Sonuçlar Mersin ve Adana’nın gastronomik değerlerinin pek çok kültürden etkilenerek kendine özgü bir lezzet sentezi oluşturduğunu göstermektedir. Bu açıdan bölgenin zengin, çok kültürlü yemek çeşitliliği gastronomik üstünlük yaratmakta ve bölgeye rekabet avantajı sağlamaktadır. Ancak bölgenin sahip olduğu bu potansiyelden gastronomi turizminin geliştirilmesi adına etkin bir şekilde yararlanılamadığı belirlenmiştir. Bu kapsamda çalışma sonuçlarından da hareketle bölgede gastronomi turizminin gelişmesine katkı sağlamak için sektörel ve bilimsel bazı önerilere yer verilmiştir.