Yazar "Okman, İrem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Üzüm çekirdeğinden kimyasal aktivasyon yöntemi ile aktif karbon üretimi(Karabük Üniversitesi, 2013) Okman, İrem; Karagöz, SelhanÜzüm çekirdeğinden aktif karbon üretimi, kimyasal aktivasyon yöntemi ile, alkali tuz (K2CO3) ve bazlar (KOH ve NaOH) kullanılarak 600 ve 800 °C sıcaklıklarda gerçekleştirilmiştir. Deneysel koşulların (aktivasyon kimyasalının türü, emdirme oranı ve karbonizasyon sıcaklığı), aktif karbon verimlerine ve yüzey özelliklerine etkisi incelenmiştir. Bütün aktivasyon kimyasallarında, aynı emdirme oranlarında sıcaklık arttıkça aktif karbon verimlerinin düştüğü görülmüştür. Her bir aktivasyon kimyasalı için en düşük aktif karbon verimi 800 °C sıcaklık ve % 100 emdirme oranı kullanıldığında elde edilmiştir. K2CO3 aktivasyonu ile elde edilen en yüksek özgül yüzey alanı 800 °C sıcaklıkta % 50 emdirme oranında yapılan aktif karbonda 1238,4 m2g-1 olarak bulunurken, KOH aktivasyonu ile gözlenen en yüksek özgül yüzey alanı ise 800 °C sıcaklıkta % 25 emdirme oranında elde edilen aktif karbonda 1222.1 m2g-1 olarak bulunmuştur. K2CO3 ve KOH?in aksine, NaOH aktivasyonu ile elde edilen aktif karbonların yüzey alanları, % 25?ten % 100?e kadar olan emdirme oranlarında oldukça düşük gözlenmiştir. NaOH aktivasyonu ile elde edilen en yüksek yüzey alanı % 200 emdirme oranı ve 800 °C sıcaklıkta 455,8 m2g-1 olarak bulunmuştur. Elde edilen aktif karbonların oldukça mikrogözenekli bir yapıya sahip olduğu gözlenmiştir.